Penglibatan Prof. Madya Dr. Arbak Othman

Kini, Prof. Madya terlibat dalam bidang telaah teori sastera melalui pembacaan, penasihatan dan teguran daripada pakar-pakar dan para sarjana sastera tanah air yang sudi meluangkan masa untuk maksud menyumbang dan membantu. Hasilnya, beliau berjaya menerbitkan beberapa buah esei kritikan puisi dalam majalah tempatan, terutamanya dalam Dewan sastera, DBP. Baru-baru ini, beliau berjaya menghasilkan sebuah buku kritikan puisi yang berjudul Semiotik Dalam Penelitian Puisi yang diterbitkan oleh penerbit Citra Kurnia Enterprise, Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan pada tahun 2003.

Sekarang ini, Prof. Madya Dr. Arbak terlibat sebagai ahli Panel Hakim Hadiah Sastera Utusan-Exxon Mobil dan Panel Hakim Hadiah Sastera Negeri Sembilan (PEN). Beliau sering diundang untuk membuat kajian dan penyelidikan untuk analisis antologi puisi oleh Dewan Bahasa Dan Pustaka daripada berbagai-bagai Cawangan (Selatan, Pantai Timur dan Selatan Semenanjung Malaysia).

Penyelidikan terakhir yang sedang dijalankan sekarang ialah Nahu Minimalis dan Penerapannya dalam Bahasa Melayu. Dalam bidang pengembangan aplikasi linguistik, beliau berjaya menerbitkan tiga buah kamus terbitan Penerbit Oxford Fajar. Judul ketiga-tiga kamus itu ialah Kamus Pelajar Fajar Bakti (2000-2004), Kamus Komprehensif Bahasa Melayu (2005/2006) dan Kamus Pelajar KBSR (2007). Buku Puisi, Penyair Dan Kreativiti (bersama Lim Swee Tin) pada tahun 2007 dan Semiotik pada tahun 2008 telah diterbitkan oleh penerbit Citra Kurnia Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan.

0 comments:

BIODATANamaku Siti Alifah binti Ahmad. Aku senang dipanggil E-pah di kalangan keluarga dan kawan-kawanku. Aku dilahirkan pada 29 Disember 1986 di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan Darul Naim tepat jam 7.07 pagi. Aku berbintang Capricorn. Alamat terkini aku ialah PT33 Taman Sri Mutiara, Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.

HADIS


LINK